صنایع دام و طیور Livestock
یکی از نیازهای اساسی روزانه انسان، مواد پروتئینی است و بخش قابل توجهی از این نیاز از طریق پروتئین با منشا حیوانی تامین میشود. با توجه به رشد جمعیت در دنیا و نیاز روز افزون به محصولات پروتئینی، صنعت دام و طیور و آبزیان در جهان روز به روز در حال رشد و توسعه است. این رشد پیوسته در ایران نیز به وضوح قابل مشاهده است بطوریکه در حال حاضر بعد از صنعت نفت، این صنعت به دومین صنعت قدرتمند و بالاترین گردش مالی در کشور تبدیل شده است.
یکی از ویژگیهای خاص صنعت دام و طیور، گستردگی حلقههای زنجیره تامین و تولید آن به سبب مباحث ژنتیکی است که سبب پیچیدگی کنترل و مدیریت آن شده است. در سالهای اخیر با حمایت دولت شرکتهای یکپارچه کننده متعدد ایجاد شدهاند که بیشتر حلقههای زنجیره را از طریق مالکیت و مشارکت تحت مدیریت خود دارند تا بتوانند این زنجیره را بهتر مدیریت نمایند و بر مشکلات ناشی از آن فائق آیند. با این وجود دغدغه اصلی این شرکتها پس از اکتساب حلقههای مختلف و ایجاد قرارداد مشارکت با سایر ذینفعان، نحوه مدیریت اطلاعات است. برخی از عواملی که سبب این چالش شده است به شرح ذیل است:
چالش های صنایع دام و طیور
- گستردگی جغرافیایی مراکز تولید (مزارع) و عدم امکان نظارت مستقیم بر روی آنها
- وجود دارایی زیستی مولد و پیچیدگیهای حسابداری مرتبط با آن (نحوه ایجاد، استهلاک و …)
- عدم امکان نگهداری داراییهای زیستی تولید شده در انبار و لزوم انتقال آنی آنها به سایر مراحل زنجیره
- عدم انطباق کامل برنامهریزی تولید با واقعیت به دلیل ماهیت غیرقابل پیشبینی بودن موجود زنده
- تعدد دادههای مورد نیاز در مراکز پرورش (شرایط محیطی، شرایط سلامتی گلهها، مصارف و …)
- تولید حجم بالای دادههای روزانه و نیاز به تجزیه و تحلیل آن در کوتاهترین زمان ممکن
- نیاز به ردیابی محصولات نهایی از انتها تا ابتدای زنجیره
- وجود کاتالوگهای مختلف و نیاز به شناسایی انحراف رشد موجودات با کاتالوگ
- انجام مراحل مختلف تکمیل محصولات در سایت ها یا شرکتهای متعدد
- حاشیه سود اندک زنجیره
- فسادپذیری سریع محصولات و نیاز به توزیع چابک و مدیریت شده
- نیاز مبرم به برنامهریزی تولید چندلایه و حساسیت بالا نسبت به تامین مواد در زمان مناسب
با توجه به موارد فوق، وجود یک سیستم اطلاعاتی یکپارچه که بتواند علاوهبر مسایل جاری و روتین سازمان موارد فوق را نیز مدیریت نماید یک ضرورت اساسی در صنعت است. چرا که با توجه به حجم تولید بالا و حاشیه سود اندک در صنعت، هرگونه انحراف در تولید و یا عدم برنامهریزی مناسب صدمات جبران ناپذیری به بار خواهدآورد.
SAP با ارائه راهحلهای نوین در این صنعت، سالهاست به عنوان بازوی کمکی و تصمیم گیرنده در شرکتهای بین المللی مطرح در این صنعت بوده است که از میان آنها میتوان به شرکتهای Tyson،CP، DMK و المراعی اشاره نمود. راهحلهای ارائه شده تقریباً تمامی فعالیتهای این شرکت را پوشش میدهد. به عنوان مثال میتوان به راه حلهای ارائه شده توسط SAP در زنجیره تولید گوشت مرغ اشاره نمود که بصورت شماتیک در شکل زیر نشان داده شده است.
شرکت سدراپرو این افتخار را دارد که به عنوان اولین شرکت استقراردهنده SAP در حوزه دام و طیور در کشور گام عملی برداشته است و با جذب افراد متخصص و صاحب نظر در این حوزه، پروژههای بزرگی را در دست انجام دارد. این شرکت توانسته است با الگوبرداری از سیستمهای نوین جهانی، یک ماژول تخصصی در حوزه طیور در سسیتم SAP توسعه دهد تا نیازهای دست اندرکاران این صنعت را با توجه به شرایط بومی ایران به طور کامل برطرف نماید.